Montare filtru Y: ce este, rolul său și cum se montează 

Filtru, vane, robineti, instalatii

Montarea filtrelor Y, adică a celor pentru impurități, trebuie făcută doar de personalul autorizat. Dacă totuși ești curios cum se realizează acest lucru, dar și care este scopul unui asemenea element și ce se poate întâmpla în cazul în care acesta nu funcționează corect sau nu este schimbat la timp, vei afla toate aceste informații în articolul de mai jos.

Cuprins:

1. Ce este un filtru Y, unde se folosește și care este scopul acestuia

2. Montarea filtrului Y – cum se realizează 

3. Montarea corectă a filtrului Y – ce probleme pot să apară în lipsa funcționării corespunzătoare a filtrului pentru impurități

Ce este un filtru Y, unde se folosește și care este scopul acestuia

Apa este una dintre cele mai importante substanțe de pe planetă. Acoperă 71% din suprafața Pământului, iar corpul uman este format din până la 75% apă. Este vitală pentru o serie largă de activități, inclusiv agricultură, știință, medicină, transport, încălzire, recreere, prelucrarea alimentelor și, poate cel mai important dintre toate, pentru băut.

În funcție de locul în care locuiești, este posibil să descoperi că apa are depuneri de calcar care pot bloca conductele și pot deteriora aparatele. Gustul/mirosul de clor și acumularea de calcar sau reziduuri sunt doar câteva dintre numeroasele probleme ale apei care pot fi rezolvate prin filtrarea acesteia. Din acest punct de vedere, există mai multe tipuri de filtre. Vom discuta în acest articol despre cele pentru reziduuri.

Funcționarea optimă a unei centrale termice este asigurată de mai multe componente. Unul dintre acestea este filtrul Y, care mai este cunoscut și sub denumirea de filtru pentru impurități.

Acesta este un element extrem de important, întrucât este ceea ce împiedică impuritățile și depunerile de reziduuri să ajungă în sistemul de încălzire. 

Filtrele Y sunt folosite pentru a proteja echipamente precum pompele sau centralele termice.

Acestea pot fi instalate în țevi în poziție orizontală sau verticală. Pe măsură ce apa trece prin filtrul „Y”, murdăria sau resturile sunt colectate prin intermediul unei site cilindrice plasate în interiorul corpului său.

Un filtru Y cu sită și filet, montat pe returul instalației, este deja încorporat în sistemul de încălzire, având rolul de a bloca reziduurile din apa provenită de la sistemul de alimentare. Cu toate acestea, este nevoie și de un filtru Y pentru impurități. Un asemenea element este utilizat pentru a bloca impuritățile care se află deja în sistemul de încălzire. Prin urmare, acele particule care au reușit să treacă de primul filtru sau provin din instalație, precum rugina din calorifere sau țevi, vor fi blocate în cel de al doilea.

Montarea filtrului Y – cum se realizează

În general, filtrul Y se montează între doi robineți. În acest fel, în momentul în care trebuie schimbat, nu trebuie demontat întregul sistemul. Este important de menționat că acest filtru trebuie așezat pe returul instalației. În acest fel, va proteja pompa de recirculare și centrala termică de reziduurile aflate în interiorul instalației de încălzire.

Schimbarea și montarea filtrului Y sunt operațiuni delicate. Acestea trebuie efectuate de personal specializat. Operațiunea propriu-zisă nu este foarte complicată, dar trebuie avută în vedere direcția în care acesta este poziționat.  

În general, poziția potrivită este cea orizontală. Astfel, impuritățile vor rămâne prinse în filtru și nu vor ajunge din nou în instalație. Totuși, când direcția de curgere a apei la retur este în jos, lucru care permite stocarea reziduurilor în sită, montarea se poate face și pe verticală.

Montarea corectă a filtrului Y – ce probleme pot să apară în lipsa funcționării corespunzătoare a filtrului pentru impurități

Se recomandă schimbarea filtrului Y o dată la aproximativ doi ani. Această operațiune este influențată de diferiți factori, dar, în general, îți vei da seama când este cazul să o faci. Când nu mai funcționează cum trebuie, sistemul de încălzire îți va semnala acest lucru.

Vor apărea probleme precum reducerea transferului termic, pierderea de presiune sau blocarea pompelor de circulație, caz în care centrala nu va mai funcționa deloc. Aceste lucruri se întâmplă din cauza depunerilor impurităților pe pereții instalației.

Centralele termice sunt sisteme extrem de complexe. Buna funcționare a acestora depinde chiar și de cele mai mărunte elemente, iar un filtru Y poate duce la defecțiuni severe și neplăceri majore. Este bine să te asiguri din timp, verificându-l că se află într-o stare bună.

Sursa foto: Shutterstock.com.

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

Va rugam introduceti numele.
Va rugam introduceti adresa de e-mail.
Va rugam sa introduceti o adresa de e-mail valida.
Va rugam sa lasati un comentariu.