Transportul prin conducte – Ce se transportă prin conducte și ce tip de țevi se utilizează, de la caz la caz

teava, tevi, sudate, longitudinal, elicoidal, otel, metal, P235GH, P265GH, P235TR,

Țevile și conductele sunt foarte importante atât la nivel casnic, cât și industrial. Ele sunt utilizate pentru transporturi esențiale, în cadrul mai multor industrii foarte importante. Există mai multe tipuri de țevi care se utilizează în mod frecvent în diferite industrii. 

Specificul lor variază de la caz la caz, fiind definit atât de materialele din care sunt produse, cât și de dimensiunile pe care le pot avea. Află din acest articol care snt argumentele pentru care se utilizează țevile la transportarea diverselor elemente care trec prin ele, precum și ce tipuri de conducte sunt utilizate, de la caz la caz.

Transportul prin conducte – De ce se utilizează și ce tipuri de elemente pot fi transportate astfel

Transportul prin țevi și conducte a fost utilizat începând cu anul 1863, atunci când celebrul Dimitri Mendeleev, omul de știință rus cunoscut pentru că a creat tabelul elementelor chimice, a propus ideea de a transporta petrol prin intermediul unor conducte. Ulterior, oamenii au ajuns să realizeze transportul mai multor substanțe cu ajutorul conductelor. Acestea sunt folosite, în general, pentru deplasarea în flux continuu a mărfurilor de masă lichidă și gazoasă. 

Transportul gazului prin țevi și conducte este cel mai frecvent întâlnit, însă structurile din această categorie sunt utilizate și pentru a transporta lichide. Totodată, pot fi transportate și obiecte solide prin țevi, utilizându-se aerul comprimat. O resursă foarte importantă care este transportată prin conducte rămâne petrolul, cel care s-a aflat la baza propunerii care a dat startul transporturilor realizate prin țevi.

Conducte, tevi, gaz, otel, otel carbon, robineti, vane, metal
Oamenii preferă să apeleze la această metodă de transport, din mai multe motive. Este vorba despre:

eficiență – atunci când se dorește dezvoltarea unei rețele de transport de gaz, apă sau petrol, țevile metalice sunt cele mai sigure structuri la care se poate apela. Ele oferă condițiile unui transport eficient și rapid;

versatilitate – țevile pot fi folosite pentru transportul substanțelor aflate în orice stare de agregare. În timp, s-au dezvoltat foarte multe tipuri de conducte care s-au adaptat excelent la rigorile impuse de fiecare tip de substanță transportat;

siguranță – ansamblurile formate din conducte și țevi sunt, pe cât de complexe, pe atât de adaptate la standardele moderne de siguranță. Pentru ca transportul prin conducte al diverselor substanțe și produse să fie posibil în condiții de siguranță, țevile se îmbină cu fitinguri, flanșe și alte accesorii. În acest sens, este necesară filetarea, o operațiune tehnologică specifică, prin care țevile sunt pregătite pentru a putea fi îmbinate cu ajutorul acestor accesorii.

Transport prin conducte – Tipuri de țevi utilizate în cadrul diferitelor industrii

În funcție de destinația finală a țevilor, acestea pot avea diverse caracteristici. De regulă, diferențele se realizează la nivelul dimensiunilor și materialelor din care sunt produse țevile. În cele mai multe cazuri, se utilizează oțel. Acest metal are proprietăți anti-corozive excelente și este și ușor de prelucrat, în vederea adaptării dimensiunilor țevilor și a sporirii compatibilității cu accesoriile de asamblare. Iată ce se utilizează, în cazul diverselor substanțe transportate prin conducte:

Transportul gazelor naturale prin conducte – se utilizează conducte din oțel carbon, cu diametru care variază de la 51, până la 1500 mm.

Transportul petrolului prin conducte – acestea sunt produse din oțel și dispun și de protecție cu polietilenă extrudată. Pot avea diametru care variază de la 4 la 40 de mm. 
Transportul apei prin conducte – conductele utilizate pentru transportul apei se pot întinde pe sute de kilometri și trebuie să fie foarte ermetic asamblate sub formă de rețele, pentru a fi evitate pierderile de lichid. Se pot utiliza conducte din fontă ductilă, oțel, HDPE sau beton.

Teava, tevi, sudata, longitudinal, elicoidal, metalica, otel, otel carbon

Transportul agentului termic prin conducte – sistemul de alimentare cu căldură este unul care trebuie să funcționeze foarte bine în relație cu apa fierbinte care trece prin țevi. Țevile folosite la nivel casnic pentru transportul agentului termic au diametre de la 25 până la peste 120 mm. Ele dispun și de sisteme speciale de izolare, care nu permit pierderea de temperatura. Conductele destinate transportului de agent termic pot fi din oțel zincat sau cupru.

Tevi-Laminate.ro se ocupă cu furnizare țevi pentru diferite industrii. Oferim variante de calitate, care Punem la dispoziția clienților noștri și diferite servicii, inclusiv transport și livrare rapide. De asemenea, oferim clienților și posibilitatea ca țevile comandate și depozitate, înainte de livrare, să fie grunduite, lăcuite sau acoperite cu ulei!

Sursa foto: Unsplash.com, Pixabay.com

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

Va rugam introduceti numele.
Va rugam introduceti adresa de e-mail.
Va rugam sa introduceti o adresa de e-mail valida.
Va rugam sa lasati un comentariu.