Izolația țevilor exterioare de apă împotriva înghețului – Soluții pentru o instalație durabilă

tevi, teava, izolatie, temperaturi scazute, termoficare, otel, otelcarbon

Instalațiile de aducțiune a apei reci sunt importante atât în domeniul casnic, unde asigură prezența apei potabile în interior, cât și în domenii variate industriale, unde este necesar transportul lichidelor sub presiune dintr-o zonă în alta. Cel mai utilizat material pentru realizarea unor astfel de instalații este țeava metalică (laminată, trasă sau sudată) preferată pentru rezistență, durabilitate și raport calitate – preț atractiv. Din păcate, mai ales în privința instalațiilor exterioare, aceste țevi nu au o rezistență foarte bună la îngheț,iar de aceea este necesară utilizarea unei soluții tehnologice, de izolare termică.

În articolul de mai jos vei descoperi care sunt avantajele izolării țevilor exterioare și care sunt soluțiile tehnologice pentru izolarea conductelor de apă rece. 

Cuprins:

1. Avantajele izolării țevilor exterioare contra înghețului

2. Soluții tehnologice pentru izolarea conductelor de apă rece împotriva înghețului

Avantajele izolării țevilor exterioare contra înghețului

Împiedicarea înghețării apei în conducte, ceea ce ar duce la crăparea lor din cauza dilatării apei în momentul înghețării, este surprinzător doar unul dintre avantajele acestei operațiuni tehnologice. Principalul scop este acela de a împiedica contactul dintre aerul sau solul înghețat cu țeava ce transportă apă, dar există și câteva avantaje suplimentare de care se pot bucura cei care implementează una dintre diversele soluții ce pot fi utilizate în domeniul instalațiilor. 

Utilizarea izolației termice este obligatorie pentru zonele în care temperaturile scad sub valorile de 5 grade în timpul iernii, ceea ce este valabil pentru aproape toată suprafața României. Izolația termică îndepărtează riscul ca apa din conducte să înghețe și să distrugă țeava, ceea ce va duce, cu siguranță, la pierderi de lichid și la apariția altor probleme tehnice. 

Un alt avantaj este protecția pe care materialul izolator o oferă țevii. Dacă este aplicată corect, izolația va împiedica ajungerea umidității la țevi, ceea ce va crește durata de viață a acestora. În plus, se evită condensul, mai ales la interior, unde țevile ce aduc apa rece în casă oferă posibilitatea apariției acestui fenomen fizic. În cele din urmă, izolația termică se comporta ca una fonică, putând duce chiar la dispariția în totalitate a diverselor zgomote ce pot apărea la trecerea apei prin țevi. 

Soluții tehnologice pentru izolarea conductelor de apă rece împotriva înghețului

Soluțiile tehnologice antiîngheț sunt obligatorii în instalațiile exterioare și în cele ce traversează zone interioare, ce nu sunt încălzite în timpul iernii. În funcție de împrejurări, pot fi utilizate patru soluții tehnologice, fiecare cu avantaje și dezavantaje specifice. 

  • Îngroparea țevilor de apă în pământ este o soluție ușor de pus în practică, deoarece este cunoscut faptul că, la o anumită adâncime, solul rămâne dezghețat, indiferent de temperaturile din exterior. Pentru România, adâncimea maximă de îngheț este de aproximativ 70 de centimetri, așadar, prin plasarea unor țevi rezistente contra înghețului la cel puțin această cotă se îndepărtează total riscul înghețului. Un dezavantaj al acestei soluții este necesitatea săpării unor șanțuri destul de adânci, soluție greu de aplicat, mai ales în zonele cu sol dur sau pietros;
  • Izolarea cu vată minerală are rezultate foarte bune, fiind preferată mai ales pentru acoperirea conductelor situate la suprafața solului și care nu pot fi protejate altfel. Indiferent de tipul materialului (vată bazaltică sau vată de sticlă), o izolație de acest tip oferă nu doar protecție termică, ci și una fonică, oferind rezistență în fața șocurilor mecanice. În plus, vata minerală rezistă excelent la foc. Ca dezavantaj, merită menționat faptul că materialul nu este recomandat de folosit în zonele umede, care ar putea să dăuneze efectului de izolație;
  • Un material cu rezultate foarte bune în privința izolației termice este cauciucul elastomer, care se prezintă sub forma unui material poros, elastic, rezistent la schimbările de temperatură și la radiația ultravioletă. Este disponibilă într-o gamă largă de diametre, montajul fiind facil, prin simpla plasare peste țeavă și acoperirea cu o bandă specială în zonele de contact a suprafețelor. În zona de contact longitudinal există un strat adeziv care, prin presiune, asigură o etanșeitate perfectă în fața temperaturilor scăzute;
  • O soluție relativ nouă este plasarea unor conductori electrici speciali care, prin intermediul unui termostat, se pot încălzi atunci când temperaturile scad sub zero grade Celsius. Conductorii se plasează sub stratul de izolație, lipit de conductă, pe toată lungimea expusă la temperaturi scăzute. Soluția oferă un consum de energie scăzut, deoarece conductorii vor funcționa doar în momentele în care este necesar. 

În concluzie, izolarea țevilor de apă rece, în special cele aflate la exterior, este o soluție tehnică obligatorie, ce oferă nu doar protecție împotriva înghețului, ci și alte avantaje, precum protejarea țevilor.

Surse foto: Shutterstock.com.

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

Va rugam introduceti numele.
Va rugam introduceti adresa de e-mail.
Va rugam sa introduceti o adresa de e-mail valida.
Va rugam sa lasati un comentariu.