Țevi pentru gaze – NORME tehnice și TIPOLOGIE

Instalațiile de gaze naturale sunt prezente în aproape toate casele românilor, acesta fiind combustibilul preferat datorită prețului accesibil, disponibilității în majoritatea localităților din țară și ușurinței de realizare a unei instalații adecvate din punct de vedere tehnic și legal. 

Persoanele care doresc să-și refacă instalația sau să monteze una nouă trebuie să țină cont de două chestiuni importante. În primul rând, de normele tehnice cu privire la realizarea unei astfel de instalații și, în al doilea rând, de materialul din care va fi realizată. 

În articolul de mai jos vei descoperi care sunt normele tehnice cu privire la montarea țevilor de gaze în instalațiile GN și care sunt tipurile de țevi din care pot fi realizate acestea. 

1. Norme tehnice pentru montarea țevilor de gaze în instalații GN

Normele tehnice sunt precizate cu exactitate în legile și regulamentele obligatoriu de respectat pe tot teritoriul statului român. Acestea au ca principal rol realizarea unei instalații sigure, care să nu permită apariția unor accidente cu urmări foarte grave. Respectarea lor întocmai este obligatorie pentru toată lumea – în caz contrar, amenzile pot fi extrem de usturătoare. 

În legătură cu țevile folosite pentru realizarea unei instalații de gaze naturale, normele se referă la tipul acestora, la materialul din care sunt făcute, la alegerea traseelor și la racordarea aparatelor de utilizare și a arzătoarelor. 

În privința tipului de țeavă, singurul acceptat este țeava trasă, cea sudată longitudinal fiind interzisă cu desăvârșire din cauza posibilității crescute de apariție a unor fisuri. Materialul din care se fabrică țevile de gaz este reglementat pentru a nu fi folosite cele de calitate inferioară. Printre cele recomandate sunt:

  • țevile de oțel;
  • țevile de cupru;
  • țevile din cauciuc.

Cu privire la traseu, este obligatorie alegerea unuia sigur, care să nu traverseze spații neventilate și cu umiditate mare. De asemenea, în camerele prin care trec țevile de gaz trebuie să se aibă în vedere următoarele lucruri: să nu fie depozitate materiale inflamabile, să nu existe un mediu coroziv și să nu fie prezente noxele. 

Este interzisă traversarea mai multor apartamente, trecerea prin planșeu prin intermediul unui conector sau montarea țevilor în elemente de construcție, cum ar fi pardoseala sau pereții. 

teava, instatalii, incalzire, gaz, gaze naturale, otel carbon, istalatii otel, normative

2. Tipurile de țevi pentru gaze din care poate fi realizată o instalație GN

Instalațiile de gaze trebuie să fie cât mai solide și să nu permită apariția unor fisuri. De aceea, se recomandă utilizarea unor materiale foarte rezistente, care să permită îmbinări solide, să fie rezistente la coroziune și la șocuri fizice și termice. Există trei materiale ce corespund acestor criterii și care sunt folosite pe scară largă în realizarea instalațiilor de gaz:

  • Țevile din oțel trase sunt preferate pentru că sunt accesibile ca preț, rezistă foarte bine la șocuri fizice și termice și pot fi îmbinate ușor prin filet sau prin sudură. Un dezavantaj este că pot rugini în timp dacă nu sunt protejate printr-un strat de vopsea;
  • Țevile din cupru au avantajul că sunt foarte rezistente în timp, nefiind supuse coroziunii. De asemenea, ele se pot conecta foarte simplu, prin îmbinări cu racorduri speciale, prin alămire sau prin lărgirea pe con. Un alt avantaj este și faptul că țevile de cupru nu trebuie să fie vopsite, putând fi expuse vederii și contribuind la realizarea designului în locuință;
  • Tuburile din cauciuc sunt folosite pentru racordarea aparatelor consumatoare de gaz, precum aragazul, convectoarele sau diferite tipuri de arzătoare. Se recomandă utilizarea unor tuburi fără inserție pe pânză, cu diametrul interior de 6 mm și cu peretele de minim 3,5 mm. 

În concluzie, o instalație de gaze naturale trebuie să fie făcută prin respectarea normelor legale, cu materiale de construcție de bună calitate și potrivite acestui tip de instalație. În caz contrar, instituțiile de control ale statului pot da amenzi costisitoare sau, în cazuri extreme, pot apărea incidente sau chiar accidente extrem de grave cu urmări devastatoare: distrugerea de imobile, pierderea de vieți omenești etc. 

Surse foto:

shutterstock.com

unsplash.com

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

Va rugam introduceti numele.
Va rugam introduceti adresa de e-mail.
Va rugam sa introduceti o adresa de e-mail valida.
Va rugam sa lasati un comentariu.