Coroziunea: ce reprezintă, de câte tipuri este și cum se previne

Întreținerea metalelor de orice poate fi o sarcină destul de dificilă. În primul rând, acestea sunt supuse în mod constant condițiilor meteorologice extreme, indiferent că este vorba de ploi, ninsoare sau alte surse de umezeală ori de temperaturi ridicate. Toate acestea pot cauza coroziunea metalelor care duce la imposibilitatea de a le mai utiliza în cazul în care nu este tratată la timp.

De asemenea, este importantă aplicarea unui tratament corespunzător pentru mai multe tipuri de coroziune, în funcție de sursele care le provoacă. Toate acestea ajută la prelungirea duratei de viață a metalelor și la păstrarea unui nivel calitativ și de rezistență ridicat, mai ales atunci când sunt folosite în industria construcțiilor, unde joacă un rol esențial în stabilitatea și siguranța acestora.

Prin urmare, trebuie cunoscute informațiile esențiale despre coroziune, pentru a ști cu exactitate ce reprezintă aceasta, care sunt cauzele apariției sale și cum se poate preveni.

Ce este coroziunea?

Coroziunea reprezintă o problemă majoră pentru metale, fiind unul dintre cei mai întâlniți factori de degradare. Aceasta afectează mai ales metalele expuse la umezeală sau la fenomene meteo care implică un contact cu apa, cum ar fi ploaia sau ninsoarea.

De asemenea, coroziunea se poate preveni, asigurând metalului un mediu de contact sigur. Totuși, în cazul în care acest lucru este dificil, este important ca această problemă să fie tratată în timp util. În caz contrar, metalul devine mai slab și nu mai poate asigura aceeași rezistență și stabilitate pentru structurile metalice la care este folosit.

Coroziunea ca proces chimic

Coroziunea chimică reprezintă un proces care constă într-o serie de atacuri chimice cauzate atât de acizi, cât și de baze, ceea ce duce, într-un final, la alterarea metalelor.

Atacul chimic începe de la stratul de vopsea, cel de pe suprafața metalelor, și continuă cu următoarele straturi. În funcție de nivelul de umiditate, frecvența cu care un metal este expus la aceasta sau alți factori externi, coroziunea se poate derula lent sau accelerat. De asemenea, aceasta poate fi influențată și de anotimp, cum ar fi iarna, când sursele de încălzire ale clădirilor pot degaja dioxid de sulf, care accelerează procesul de coroziune.

De ce apare coroziunea?

Metalele sunt recunoscute pentru faptul că interacționează cu elementele din jurul lor, ceea ce produce diferite reacții chimice.

Prin expunere la umezeală, metalele permit agenților chimici externi, acizi și baze, să atace suprafața acestora și să treacă prin mai multe straturi. De aceea, este recomandată protejarea suprafețelor prin aplicarea unui strat gros și uniform de vopsea sau ulei.

De asemenea, există posibilitatea ca doar o anumită zonă din metal să fie afectată de coroziune. În plus, ea afectează rezistența metalelor, provoacă un aspect inestetic și reduce nivelul de permeabilitate la gaze sau lichide.

Unde apare coroziunea?

În primă fază, coroziunea apare pe suprafața exterioară a unui metal. Cu toate acestea, dacă nu este tratată în timp util, coroziunea afectează toate straturile acestuia și poate provoca daune irecuperabile.

La început, coroziunea poate fi tratată ușor și sunt șanse mari ca metalul propriu-zis să nu fie afectat dacă i s-a aplicat în prealabil un strat protector de vopsea.

Coroziunea se poate observa prin aspectul inestetic pe care îl oferă metalului, având diferite nuanțe de maro. În plus, este și palpabilă, oferind o suprafață aspră și deranjantă, care se poate simți ușor, în comparație cu stratul uniform de vopsea.

otel, otel carbon, rugina, coroziune, piulita, organe de asamblare, OASA, gh, inox, flanse, fitinguri, tei, teava

Care sunt tipurile de coroziune?

Există mai multe tipuri de coroziune. Acestea depind de modul în care reacționează metalul cu factorul dăunător.

În plus, coroziunea poate să apară și la alte materiale, nu doar la metale. De exemplu, aceasta poate afecta lemnul sau plasticul, manifestându-se în moduri diferite. 

În cazul lemnului, acesta putrezește, iar plasticul se descompune. Cu toate acestea, plasticul are nevoie de sute sau chiar mii de ani pentru a se descompune ca urmare a coroziunii.

În schimb, metalele rămân cele mai afectate materiale când vine vorba de coroziune, deoarece acestea se pot degrada destul de ușor.

Coroziunea uniformă

Cea mai întâlnită este coroziunea uniformă și se poate remarca prin aspectul omogen cu care se distribuie pe suprafața unui metal. În același timp, viteza cu care acționează este și ea uniformă, ceea ce înseamnă că, dacă este observată la timp, problema poate fi rezolvată, putându-se curăța destul de ușor.

Coroziunea uniformă este forma de bază care nu produce complicații suplimentare și, printr-un tratament corespunzător, poate fi prevenită chiar și în condițiile de umiditate ridicată. Cu toate acestea, poate fi o problema mare atunci când este lăsată netratată și i se permite extinderea pe suprafața întreagă a metalului.

Coroziunea intergranulară

În anumite cazuri, coroziunea se poate manifesta mai accentuat sau chiar exclusiv în zona unde intră în contact mai multe metale dintr-un aliaj în timpul solidificării. Acest proces se numește coroziune integranulară și, chiar dacă apare doar pe o anumită parte din suprafață, poate avea un impact negativ asupra proprietăților mecanice.

De cele mai multe ori, coroziunea integranulară are loc pe aliaje, deoarece acestea oferă un mediu corespunzător pentru dezvoltare, iar fisura se agravează relativ ușor, necesitând destul de puține substanțe chimice. Metalele pure nu permit dezvoltarea acestui tip de coroziune, deoarece sunt mai rezistente la astfel de substanțe.

Coroziunea crevicei

Acest tip de coroziune este cel mai ușor de prevenit. De asemenea, ea poate fi limitată atât timp cât îmbinările au o structură corespunzătoare, ceea ce înseamnă că mentenanța ulterioară va fi mult mai simplă.

Coroziunea crevicei se formează adesea la capetele șuruburilor sau la șaibe, acestea fiind zone în care nu are acces oxigenul și apare ca urmare a unei diferențe a concentrației de ioni între două zone de metal.

În acest caz, circulația oxigenului este oprită de către microambientul stagnant. Prin urmare, re-pasivizarea este oprită, soluția stagnantă este distrusă, iar echilibrul de pH nu mai este neutru.

Coroziunea galvanică

Coroziunea galvanică poate evidenția capacitatea de corodare a metalelor, arătând care se degradează mai repede sau mai încet.

Procesul poate avea loc dacă se scufundă într-un electrolit comun două metale diferite cu contact electric ori fizic. De asemenea, coroziunea galvanică mai poate să apară în cazul expunerii unui metal la diferite concentrații de electrolit.

Pentru acest lucru, este necesar un cuplu galvanic, reprezentat de scufundarea simultană a două metale. Astfel, catodul, care este metalul mai nobil, se corodează mai lent decât anodul, metalul mai activ. În acest fel, se poate determina măsura în care mai poate fi utilizat un anumit metal.

corodare, otel, otel carbon, rugina, inox, teava, tevi, fitinguri, flanse, P235GH, P265GH, carbon, inox

Cum se poate preveni coroziunea?

Există mai multe metode de protecție împotriva coroziunii. Acestea depind de mai mulți factori, dar este importantă cunoașterea lor pentru a preveni procesul de degradare înainte ca matelele să devină complet inutilizabile.

În plus, modul în care este gestionată coroziunea și protecția anticorozivă influențează considerabil durata de viață a structurilor metalice. În același timp, metodele de prevenție presupun o intervenție regulată asupra metalelor, pentru a menține coroziunea departe de suprafața acestora, prin aplicarea substanțelor necesare și îndepărtarea factorilor dăunători care pot duce la un nivel avansat de degradare. De aceea, trebuie utilizată metoda corespunzătoare.

Prevenirea coroziunii prin electro-galvanizare

Procesul de electro-galvanizare presupune scufundarea unui metal într-o soluție pe bază de zinc. Această soluție se depune pe suprafață metalului prin electroliză, iar stratul format este unul subțire, însă este suficient pentru a oferi protecția anticorozivă de care are nevoie metalul.

Această metodă are un anumit dezavantaj, reprezentat de faptul că nu oferă protecție de lungă durată. În schimb, este o soluție destul de ieftină care poate fi folosită la structuri metalice provizorii. În plus, poate fi sustenabilă, dacă această structură este ferită în mod natural de umezeală sau de alți factori care pot declanșa coroziunea.

Prevenirea coroziunii prin metalizare

Prin metalizare, se înțelege procesul care presupune pulverizarea metalului topit pe zona care trebuie protejată de coroziune. Astfel, se utilizează un jet de aer comprimat, iar procesul poate fi făcut cu plasmă, gaze combustibile sau arc electric.

Metalizarea asigură un strat protector pe bază de zinc, aluminiu și alte metale. În plus, aceasta favorizează, pe lângă protecția împotriva coroziunii, și recondiționarea suprafețelor. De asemenea, acest proces poate fi folosit și la alte suprafețe, cum sunt cele din lemn, sticlă, piele sau hârtie, oferindu-le un aspect vizual plăcut și protecție împotriva factorilor externi dăunători.

Prevenirea coroziunii prin zincare termică

Una dintre cele mai simple și cunoscute metode de protecție împotriva coroziunii este zincarea termică. Aceasta presupune introducerea metalelor în zinc, astfel încât să se creeze un strat protector, ce poate fi aplicat pe aliajele slabe din oțel sau alte structuri pe bază de oțeluri moi.

Cu toate acestea, procesul presupune și o pregătire corespunzătoare ce constă în degresarea, spălarea și curățarea suprafețelor înainte de zincare.

corodare, otel, otel carbon, rugina, inox, teava, tevi, fitinguri, flanse, P235GH, P265GH, carbon, inox

Coroziunea reprezintă una dintre cele mai mari probleme când vorba de mentenanța suprafețelor metalice. Aceasta poate fi cauzată foarte ușor și este necesar un proces de întreținere continuu, astfel încât să se asigure protecția de care acestea au nevoie.

corodare, otel, otel carbon, rugina, inox, teava, tevi, fitinguri, flanse, P235GH, P265GH, carbon, inox

sursa foto: envato.com

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

Va rugam introduceti numele.
Va rugam introduceti adresa de e-mail.
Va rugam sa introduceti o adresa de e-mail valida.
Va rugam sa lasati un comentariu.