Robineții: cum îi alegi și cum îi întreții?

Robineti, otel, otelcarbon, inox, apa, instalatii, tevi, 316L, 304L, WCB

Circulația apei în casă este esențială, atât pentru igiena personală, cât și pentru diverse sarcini casnice, cum ar fi spălatul vaselor sau chiar pentru consum propriu. De aceea, este important să te asiguri că ai o instalație de apă bine montată și întreținută, obligatoriu în bucătărie și în baie. Dacă simți că e nevoie, extinde această instalație si în curte, în cazul în care locuiești la casă.

Printre cele mai importante elemente din întreaga instalație se regăsește robinetul. Acesta joacă un rol esențial în baie și bucătărie. Pe piață există sute sau chiar mii de modele, la prețuri diferite, astfel, este important să știi cum poți alege unul potrivit pentru locuința ta. Există câteva detalii importante pe care trebuie să le iei în calcul, iar multe sunt adesea trecute cu vederea, ceea ce poate duce la defecțiuni în viitor sau la o funcționare necorespunzătoare a acestora.

În același timp, trebuie să iei în considerare și faptul că întreținerea robineților trebuie să fie una facilă, astfel încât să reduci costurile care se pot genera atât prin înlocuirea lor, cat și prin eventuale reparații, în cazul în care apar defecțiuni serioase. Prin urmare, ține cont de câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi și să întreții tipurile de robineți din casă.

Cuprins:

1.     Tipuri de robineți – clasificarea robineților 

1.1. Clasificarea robineților în funcție de utilitate

1.2. Clasificarea robineților în funcție de material

1.3. Clasificarea robineților în funcție de principiul de funcționare

2.     Reguli esențiale de aplicat în alegerea robineților

2.1.  Calculează presiunea apei

2.2.  Calculează dimensiunea chiuvetei

2.3.  Verifică materialul robinetului și al chiuvetei

2.4.  Fii atent la tipul robinetului

2.5. Alege designul potrivit

2.6. Analizează oferta furnizorului

1. Tipuri de robineți – clasificarea robineților

Pe piață există mai multe tipuri de robineți. Clasificarea acestora se face în funcție de o serie de criterii principale cum ar fi utilitatea, materialul din care sunt confectionați sau principiile de funcționare. De asemenea, există și o subclasificare pentru aceste criterii, dar cele menționate sunt cele mai importante.

Fiecare tip de robinet se potrivește în anumite condiții și poate fi folosit dacă instalația sanitară a locuinței o permite. Pentru a alege robineții potriviți, trebuie să iei în considerare, în primul rând, această clasificare, astfel încât să nu apară defecțiuni în viitor, care pot fi rezultate tocmai din nepotrivirea robineților cu cerințele locuinței și a instalației sanitare, în general.

1.1. Clasificarea robineților în funcție de utilitate

Utilitatea robineților este primul criteriu de clasificare. Practic, există robineți de trecere, de aerisire sau de golire. Și în acest caz, mai trebuie luate în calcul câteva informații. De exemplu, robineții de aerisire pot fi cu sau fără racord pentru drenajul interior sau exterior. De asemenea, cei de golire pot fi echipați și cu un stut, ventil sau racord, în funcție de alegerea și nevoile casei tale.

Mai simplu spus, trebuie să știi exact care este scopul pentru care vrei să achiziționezi robineți, indiferent că vrei să îi folosești pentru a crea o instalație de apă nouă sau vrei să faci anumite înlocuiri la cea veche.

1.2. Clasificarea robineților în funcție de material

Și materialul din care este confecționat un robinet este un criteriu de clasificare foarte important. În principiu, acesta determină gradul de rezistență pe care robinetul îl poate avea la umezeală, precum și durabilitatea în anumite medii. De altfel, robineții pot fi confecționați din materiale precum oțel inoxidabil, fontă, alamă sau PPR.

Cei mai des întâlniți sunt cele din oțel inoxidabil și fontă, deoarece sunt rezistente atât împotriva degradării cauzate de trecerea timpului, cât și împotriva coroziunii, făcându-le destul de ușor de întreținut. În ceea ce privește robineții din alamă sau PPR, nu sunt la fel de des întâlniți, dar pot fi folosiți atunci când e nevoie de un robinet ușor, de exemplu.

1.3. Clasificarea robineților în funcție de principiul de funcționare

Robineti, otel, otelcarbon, inox, apa, instalatii, tevi, 316L, 304L, WCB

Al treilea criteriu de clasificare important este principiul de funcționare al robineților. În acest caz, există două feluri de robineți și anume: robineții cu sferă și robineții cu sertar. Spre deosebire de cei cu sferă, robineții cu sertar au un principiu care presupune funcționarea acestora indiferent că sunt închiși sau deschiși complet. De asemenea, au trecere directă și sunt și cei mai folosiți, atât în scopuri casnice, cât și industriale. Robineții cu sferă pot fi folosiți și pentru a devia fluxul de apă într-o instalație cu mai multe țevi și un flux complex, în care nu trebuie să funcționeze toate ramificațiile din diverse motive sau în care pot apărea defecțiuni.

2. Reguli esențiale de aplicat în alegerea robineților

Înainte de a alege robineți, este important să te informezi foarte bine. În primul rând, trebuie să știi care sunt principalele tipuri de robineți. Totuși, acest lucru nu e suficient. În același timp, trebuie să ții cont de câteva reguli esențiale, care te ajută să alegi robineții potriviți, atât pentru locuința ta, cât și pentru nevoile tale.

În același timp, aceste reguli te ajută să previi eventuale surprize neplăcute cauzate de defecțiuni sau instalări greșite ale robineților care, la rândul lor, pot provoca daune semnificative, iar costurile pentru a repara astfel de probleme pot fi destul de ridicate.

2.1 Calculează presiunea apei

Robineții joacă un rol esențial în a-ți asigura un debit al apei destul de puternic, astfel încât să-ți îndeplinești sarcinile obișnuite. Pentru asta, este esențial ca și presiunea apei să fie, la rândul ei, suficientă. Verifică acest aspect înainte de a alege un anumit robinet sau, pentru un plus de siguranță, apelează la un instalator profesionist, care să facă măsurătorile și să-ți recomande robineții potriviți. De asemenea, este bine să știi că țevile și robineții pe care îi vei monta pe perete au nevoie de o presiune a apei mult mai mare.

2.2. Calculează dimensiunea chiuvetei

Separat de presiunea apei, dar cu un rol la fel de important este calculul pentru dimensiunea chiuvetei. Chiar dacă pare o regulă destul de evidentă, înainte de a alege un robinet, este mereu o idee bună să măsori cu atenție dimensiunea chiuvetei, pentru a asigura adăpostirea conductei de apă și o rază de acțiune suficient de mare pentru robinet. Nu uita să măsori ambele găuri, atât pentru apă rece, cât și pentru apă caldă. Ar fi indicat să ai un calcul cât mai exact al acestor dimensiuni sau poți să supraestimezi puțin dimensiunea chiuvetei. Evită însă, să oferi dimensiuni mai mici decât cele reale.

2.3 Verifică materialul robinetului și al chiuvetei

Materialul este atât un criteriu de clasificare, cât și o regulă de care trebuie să ții cont atunci când vrei să alegi un robinet.

În primul rand, trebuie să te asiguri că, atât robinetul, cât și chiuveta sunt fabricate dintr-un material rezistent la umezeală și, evident, coroziune. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să fie același material, dar trebuie să respecte aceleași principii. Ambele elemente vor fi supuse unui flux regulat de apă, ceea ce înseamnă că riscurile sunt asemănătoare. Desigur, rezistența în timp este o altă caracteristică pe care ar fi bine să o respecte atât chiuveta, cât și robinetul, astfel încât să te poți bucura de acestea cât mai mult timp.

2.4. Fii atent la tipul robinetului

Trebuie să ții cont de tipul de robinet pe care îl alegi, deoarece în casa ta există un mediu anume, iar consumul depinde de mai mulți factori, printre care și numărul de persoane din casă și, evident, consumul mediu al fiecăruia.

În același timp, ia în calcul și fluxul de apă, pentru a ști dacă ai nevoie de robineți cu sferă sau robineți cu sertar. În acest caz, analizează instalația de apă, pentru a lua decizia cea mai bună.

Atunci când alegi tipul de robinet, e de preferat să optezi pentru ceva calitativ, chiar dacă acest lucru presupune un cost mai mare. În caz contrar, riști ca robineții să se strice, iar costurile reparațiilor să reprezinte un adevărat impediment.

2.5. Alege designul potrivit

Cu toate că designul are o influență minimă asupra elementelor de siguranță, acesta joacă un rol esențial în ceea ce privește confortul și nu este vorba de confortul vizual în acest caz. Designul robineților poate influența modul în care te bucuri de fluxul de apă caldă sau rece.

În fond, designul unui robinet este o parte integrantă al aspectului general al băii sau bucătăriei și poate completa armonios un anumit stil de design interior. Tot în cadrul designului intră și culoarea robineților, care poate fi una de bronz pentru încăperi în stil vintage sau retro ori una argintie, dacă vrei să optezi pentru ceva minimal.

2.6. Studiază oferta furnizorului

După ce ai stabilit cu exactitate care sunt nevoile tale în ceea ce privește siguranța, confortul și designul, îți poți îndrepta atenția spre prețuri.

Pe piață există mai mulți furnizori de produse pentru instalațiile din baie și bucătărie, ceea ce înseamnă că prețurile sunt și ele, la rândul lor, variate. Alege-l pe cel care, alături de caracteristicile menționate deja, îți oferă și cel mai bun preț.

Robineti, otel, otelcarbon, inox, apa, instalatii, tevi, 316L, 304L, WCB

In concluzie, alegerea robineților trebuie făcută ținând cont de nevoile tale și ale casei tale, în același timp. Dacă vei avea în vedere toate aspectele menționate mai sus, vei putea face cea mai bună alegere!

sursa foto: envato.com

Articole asemănătoare

Lasa un comentariu

Va rugam introduceti numele.
Va rugam introduceti adresa de e-mail.
Va rugam sa introduceti o adresa de e-mail valida.
Va rugam sa lasati un comentariu.