Cuprins

Fierul beton este un produs metalurgic, folosit adesea în armăturile construcțiilor, având un rol important în consolidarea și rezistența clădirilor. În funcție de nevoile clientului, acesta poate avea diferite dimensiuni, profiluri și modele. Alegerile sunt, de obicei, făcute de către inginerii/arhitecții angajați în cadrul proiectului, întrucât există multe specificații pe care trebuie să le cunoști înainte de a face orice achiziție.
Mai mult, după ce este ales materialul, acesta va trebui să treacă prin procesul de fasonare, pentru a putea fi folosit în cadrul construcției. Din nou, acest proces se poate desfășura în mai multe feluri în funcție de nevoi, însă are o importanță ridicată, întrucât face posibilă preluarea întregii greutăți într-un mod balansat și uniform. Citește mai departe pentru a afla ce înseamnă mai exact fierul beton fasonat, care sunt avantajele procesului de fasonare, dar și alte informații utile.
Cuprins:
- Ce înseamnă fier beton fasonat și la ce se folosește?
- Fier beton fasonat – avantajele fasonarii fierului beton
Ce înseamnă fier beton fasonat și la ce se folosește?

Înainte de fasonare, primul lucru care trebuie făcut este alegerea unui material metalurgic adecvat. În primul rând, există două tipuri de profiluri principale pe care o bară de fier beton le poate avea: neted și striat. În general, profilul striat este recomandat, întrucât nervurile din material vor ajuta nu numai la aderența cu betonul, ci și la uniformizarea sarcinii între beton și metal. Apoi, în funcție de profil, cumpărătorul se poate îndrepta către mai multe modele, cele mai întâlnite fiind:
- OB 37 – având profil neted;
- PC 52 – profil striat cu nervuri orientate pe fiecare jumătate a barei, în aceeași direcție;
- BST 500S – profil striat cu nervuri orientate pe fiecare jumătate a barei în direcții opuse.
Ultimul model este popular în special în occident, însă este preluat și de constructorii din România. Pe lângă aspect, principala diferență dintre modelul BST 500S și PC 52 este ductilitatea. În cazul în care nu știi ce variantă trebuie să alegi, poți cere oricând sfatul profesioniștilor din domeniul oțelului.
După ce este luată o hotărâre cu privire la material, acesta trebuie să fie achiziționat și oferit unei fabrici de fasonat sau să fie cumpărat direct în forma finală (de obicei, tot de la o fabrică de fasonat oțel beton). Procesul de fasonare poate fi efectuat, fie manual prin intermediul unui banc de lucru și al unor ustensile, fie mecanic. În cazul unei cantități mai mari de material, clientul ar trebui să opteze către varianta mecanică, oferind fabricii detalii cu privire la unghiurile de îndoire și dimensiuni în conformitate cu planul armăturii. Acestea vor fi ulterior livrate clientului, iar fiecare bucată va avea o etichetă prin care va putea fi identificată.
Fier beton fasonat – avantajele fasonarii fierului beton
Fasonarea fierului beton este un proces costisitor, dar care aduce foarte multe avantaje și care este necesar în cele mai multe construcții de calibru mare. Iată câteva dintre principalele avantaje ale fasonarii:
- În procesul de fasonare din fabrică nu există pierderi de material așadar, nu va fi nevoie să fie cumpărată o cantitate mai mare de metal decât cea menționată în proiect;
- De obicei, fabrica responsabilă cu fasonarea va adăuga etichete pe material, făcându-l ușor de identificat în relație cu planul de armătură;
- Armăturile se vor curăța de eventualele pete de rugină în caz de nevoie;
- Materialul va putea fi manipulat cu mai multă precizie, la mai multe forme și dimensiuni decât în cazul îndoirii manuale;
- Timpul necesar construcției va fi redus, întrucât nu va mai fi necesară îndoirea manuală a barelor de metal pe șantier.
În final, procesul de fasonare este unul necesar, indiferent de dimensiunile construcției. Deși acesta va solicita capital suplimentar, va aduce eficiență din punctul de vedere al timpului și al resurselor, dar și o rezistență mai mare datorită calității înalte. Bineînțeles, în cazul în care nu știi spre ce material să te îndrepți sau ai nelămuriri cu privire la procesul de fasonare al fierului beton, poți apela oricând la specialiști. Fiind o investiție considerabilă, este important să fii informat înainte de orice.
Sursă foto: Unsplash.com
- Racordarea aragazului la gaze – pași și măsuri de siguranță
- Montarea robinetului cu sertar – ghid util pentru simplificarea acestui proces
- Forjare – ce presupune acest proces și care este rolul său în industria metalurgică
- Oțel galvanizat sau zincat – materiale rezistente și versatile
- Mascarea țevilor din baie, o soluție de design care îți salvează sănătatea
Lasa un comentariu